Stress, Vatikanen och svälta räv

I många kortspel krävs det att man är fler än två personer, men till skillnad från dessa så kan man endast vara två personer när man spelar stress. Spelet börjar med att de två deltagarna får hälften av kortleken var, alltså 26 kort. Man får inte titta på dessa kort utan måste hålla dem med framsidan nedåt. Efter att alla kort delats ut ska båda spelarna lägga fyra öppna kort framför sig på bordet. Det ska sedan under spelets gång alltid ligga fyra kort där, och om ett kort saknas måste genast ett nytt läggas ner.

Om det finns två kort som har samma valör kan dessa läggas på varandra i en hög. Spelarna ska sedan lägga varsitt kort mitt på bordet bredvid varandra exakt samtidigt. När korten är lagda är det dags att bygga stegar på de liggande korten. Om det till exempel skulle ligga en fyra och en dam på bordet kan spelarna till exempel välja att lägga antingen en femma eller en kung på korten.

Man får lägga sina kort på båda korten, alltså inte bara på sitt eget. När spelet börjat ska det gå så snabbt som möjligt, och man behöver inte vänta på den andre innan man lägger ut nya kort i stege. Man får lägga både högre och lägre kort på korten som ligger, alltså är det tillåtet att lägga en trea på en fyra. När båda högarna har samma valör, alltså att det ligger till exempel en tia på de båda högarna, så gäller det att så snabbt som möjligt skrika stress och slå handen på spelhögarna. Den av de två spelarna som lyckas göra detta först får ge den andra personen alla kort i högarna, vilket gör att denne kan få väldigt många kort.

Skulle det vara så att två valörer ligger på högarna samtidigt utan att någon av spelarna märker det så händer inget, spelet fortsätter som vanligt. Skulle det bli så att ingen av spelarna kan lägga ut några kort så får de ta upp varsin av de två högarna. Vinner gör personen som först blivit av med alla sina kort. Alltså är det en stor motgång att behöva ta upp en hel hög med kort.

Vatikanen

Kortspelet Vatikanen kan spelas med mellan två och fem deltagare. Spelet liknar kortspelet Rummy, men det finns vissa skillnader mellan dem. I Vatikanen spelar man med totalt 106 kort, två kompletta kortlekar plus två jokrar. Jokrarna får användas som vilka kort som helst, och är därför väldigt bra att ha på handen. Spelet börjar med att alla spelare får tretton kort var och de resterande korten läggs i en hög på bordet. Varje spelare får sedan välja att lägga ett kort på bordet eller dra ett kort från högen. Första gången en spelare lägger ett kort måste det vara en sekvens, vilket betyder att det måste vara minst tre kort i följd som har samma färg. Ess får man välja själv om det ska räknas som högst eller lägst.

Svälta räv

Svälta räv är ett enkelt kortspel som kan spelas med två till fyra spelare. Då reglerna är relativt enkla att förstå så är det ett perfekt spel för hela familjen, även för de små. Målet med svälta räv är att svälta alla motståndare genom att under spelets gång plocka på sig alla kortlekens 52 kort. När spelet startar lägger alla spelare upp sitt översta kort på bordet och skapar senare en hög på det. Så håller man på till två eller fler av korten på bordet är i samma färg. När detta händer är det spelaren som lagt det högsta kortet som får alla kort som ligger i högarna vars översta kort är i samma färg.