Vändåtta, pokerpatiens och roulett

Vändåtta är ungefär som spelet Uno, fast man spelar med helt vanliga spelkort. Det går att spela vändåtta med endast två deltagare, men det är rekommenderat att vara tre eller fler.

Spelet

Varje spelare får till en början med sex kort var, och korten som är kvar av kortleken läggs på bordet i mitten. Det första kortet från högen läggs öppet på bordet och det är det som avgör vilken färg eller nummer man börjar att spela mot. Det är som i många andra spel personen som sitter till vänster om den som delade ut som börjar.

Denne kan nu välja att lägga ett kort från sin hand som är i samma färg som kortet på bordet eller som har samma nummer. Skulle det vara så att en spelare varken har ett kort i samma färg eller nummer får personen ta upp kort från högen på bordet, ett, två eller tre kort. Kan spelaren efter dessa kort inte lägga går turen sedan vidare till nästa spelare. Om man lägger ett kort med samma valör som kortet som ligger byts automatiskt färgen och man går då efter färgen på det sista kortet som lades.

Det finns speciella kort

  • Åttor är det bästa man kan ha i vändåtta, då de kan rädda en i många lägen. Åttorna fungerar som jokrar och en spelare som lägger en åtta får byta till vilken färg som helst. En åtta kan läggas på vilket kort som helst, förutom på en annan åtta och ess.
  • Ess är precis som åtta ett bra kort att ha på handen när man spelar vändåtta. Lägger en spelare ut ett ess måste alla andra spelare plocka upp ett kort från högen på bordet. Därefter får spelaren som la esset lägga ännu ett kort, men det måste vara i samma färg som esset. Det är alltså inte smart att lägga ett ess utan att ha ett annat kort i samma färg, då man måste lägga ett till efter att man lagt ett ess. Ess går att lägga på alla kort utom åtta och ett annat ess.

Vinnaren

Vinner gör personen som först blir av med alla korten på handen. När man endast har ett kort kvar måste man säga lappen, så att de andra spelarna vet om det. Skulle en person glömma att säga lappen innan den lägger sitt sista kort går personen inte ut, utan måste ta upp tre nya kort. Man får inte gå ut på åttor och ess, så det är dumt att spara på dem till sist.

Roulett

När man spelar roulett satsar man på vilket nummer man tror kommer att komma upp näst på tur. Hjulet man spelar på är indelat i 38 olika sektioner om det är den amerikanska versionen som spelas och 37 om det är den europeiska. Dealern är den som snurrar på hjulet och släpper en liten kula i motsatt riktning som hjulet snurrar.

Kulan kommer tillslut att stanna och landa i ett fack med ett nummer. Om en spelare satsat på just det numret så vinner denne. I europeisk roulett så placerar spelaren marker på bordet när den satsar. Alla nummer från 1 till 18 räknas som låga nummer och 19 till 36 är höga. 

Pokerpatiens

Målet med en pokerpatiens är att lägga ut fem x fem kort på bordet så att man får högsta möjliga poäng, räknat med de vågräta och lodräta raderna precis som i pokerhänder. Man lägger totalt ut 25 kort och bildar en kvadrat. Det gäller att placera korten så bra som möjligt redan från början då ett lagt kort inte får flyttas senare.

Lämna en kommentar