Värde pokerhänder

När man spelar poker finns det vissa saker som är bra att ha koll på innan man startar. Till exempel kan det lätt bli tjafs om vilka av alla pokerhänder som är bäst och ifall stege slår kåk och färg och liknande. I kortspel som Texas hold’em kan det vara svårt att veta vilka kort man ska spara på och vilka man ska byta, då man aldrig vet vilka kort som kommer att komma upp på bordet. Kort som inte alls verkar vara bra till en början kan i slutet av omgången vara de bästa, så det gäller att både ha tur och vara skicklig.

Royal Straight Flush

Royal Straight Flush är det absolut bästa kombinationen av fem kort man kan få i poker och den slår alla andra händer. En Royal Straight Flush består av fem spelkort som har samma färg i en stege från 10 till ess. Denna är väldigt svår att få och det händer inte ofta. Det är nämligen svårt att bara lyckas få en hög stege eller färg, men i denna kombination ska man ha båda samtidigt.

Straight Flush

Straight Flush är nästan lika bra som Royal Straight Flush, men inte riktigt. Skillnaden på dessa är att en straight flush kan vara en stege som består av vilka kort som helst, och inte som Royal Straight Flush där det går från 10 till ess. En Straight flush kan vara från två till sex. Det är den näst bästa kombinationen man kan få och den vinner mot alla händer utom Royal Straight Flush. Har man en Straight Flush kan man sitta ganska säkert då risken att en motståndare fått Royal Straight Flush är ytterst liten.

Fyrtal

Ett fyrtal består av fyra kort med exakt samma värde. Kombinationen kan alltså vara till exempel fyra tvåor eller fyra kungar. Fyrtal är den tredje bästa femkortskombinationen.

Kåk

Kåk, eller hus som det också kallas, är det fjärde bästa man kan ha i poker. En kåk består av en triss och ett par, alltså tre kort med samma värde plus två andra kort med samma värde. Det kan alltså till exempel vara tre fyror och två femmor.

Färg

Färg, eller flush, innebär fem kort i samma färg. De olika färgerna i poker är ruter, spader, hjärter och klöver. Vissa tycker att det blir krångligt att man kallar detta för färg då alla kort är antingen svarta eller röda, men det får man helt enkelt lära sig om man vill spela poker.

Stege

Har man en stege, eller straight, innebär det att man har en stege med fem kort som är i nummerföljd. Det kan alltså till exempel vara från två till sex, 10 till ess eller fyra till sju.

Triss

Triss består av tre olika kort med samma värde. Många tycker att det är svårt att hålla koll på vilken av triss och stege som är värt mest, men stege är alltså värt mer än triss och färg är värt mer än stege.

Tvåpar

En hand med tvåpar innebär helt enkelt att det finns två par i handen. Det kan till exempel vara två tvåor och två fyror.

Par

Ett par är den sämsta femkombinationen man kan ha i poker, men man är inte körd bara för att man inte har något bättre. I de flesta pokerspel är man relativt säker om man har ett högt par, då det är svårt att få någon av de andra kombinationerna. Par i ess är det bästa paret man kan ha, och det vinner mot alla andra par. Skulle någon annan spelare ha någon av kombinationerna ovan så skulle denne vinna över paret, oavsett om det handlar om en kåk med fyror och treor eller en Royal Straight Flush.

Höga kort

Är det ingen spelare i omgången som har någon av kombinationerna ovan så vinner helt enkelt spelaren som har det högsta kortet.

Lämna en kommentar